Ingredientele care te ajuta sa inlocuiesti sarea in bucatarie

La fel ca grasimea sau zaharul, prea multa sare este daunatoare pentru sanatate. Hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare…. da, poate fi responsabila pentru multe afectiuni… De aceea, este mai bine sa limitezi adaosul de sare in retete si sa folosesti ingrediente care o pot inlocui. Fara sare, dar nu fara gust, mancarurile tale vor fi gustoase si sigure!

Suc de lamaie

Adauga suc de lamaie la retete fara a adauga un plus de sare. De ce se intampla acest lucru? Deoarece receptorii gustului acid si dulce sunt foarte apropiati pe limba. Creierul isi pierde orientarea, astfel incat ai impresia ca ai un gust sarat in gura atunci cand mananci. Magie, nu-i asa?

Condimentele

Turmeric, curry, chimen sau paprika,  condimentele sunt o buna alternativa pentru a da gust si aroma retetelor tale fara a adauga sare. Un mic plus: sunt pline de nutrienti foarte buni pentru sanatate.

Ierburile aromatice

La fel ca si condimentele, ierburile aromatice adauga savoare la oricare dintre retetele tale. Patrunjel, busuioc, arpagic sau menta, se pot folosi atat la partea sarata… cat si la cea dulce! Pentru a limita aportul de zahar, acestea sunt, de asemenea, apreciate.

Sos de soia

Uneori sarat, alteori dulce, sosul de soia se obtine din fermentarea boabelor de soia, a boabelor de grau, a putina sare si a apei. Exista de peste 2.500 de ani si a fost folosit pentru prima data de chinezi pentru a-si condimenta mancarurile.

Ghimbirul.

Iti place ghimbirul? Si acesta sporeste gustul retetelor tale, chiar daca sunt fara sare. Prefera ghimbirul proaspat, ras, pentru a imbunatati salatele mixte, preparatele din peste, supele si ciorbele.

Sarea de telina

Desi este facuta din sare, sarea de telina este un amestec de seminte de telina uscate, care ii dau gustul sau special. Telina este o mina de aur nutritiva pentru sanatate, asa ca nu degeaba sarea de telina este mult mai sanatoasa si are multe beneficii.

Apa carbogazoasa

Unele ape cu bule sunt bogate in mod natural in bicarbonat de sodiu. Acestea pot adauga un gust sarat natural la multe dintre mancaruri. Care dintre ele? Cele pentru paste sau orez, legume la aburi, supe sau ciorbe.

Otetul de cidru

Ca si sucul de lamaie, otetul de cidru este un condiment acid care are un gust de sare pe limba. Se obtine prin fermentarea sucului de mere si prin adaugarea a peste 4,5% de acid acetic. Folosindu-l pentru a inlocui sarea in gatit, retetele tale vor fi inselator de sarate!

Algele marine Nori

Folosita in principal pentru prepararea de sushi, alga nori este un accesoriu minunat pentru toate retetele tale. Aceasta poate fi cumparat sub forma de frunze sau sub forma de fulgi, pentru a fi presarat direct in farfurii. Se poate folosi pentru legumele la tigaie, gratarele, supele sau salatele fara sare.

Sarea dietetica

In cele din urma, sarea dietetica este cea mai simpla (dar nu si cea mai ieftina!) alternativa la sarea din retetele tale. Fabricata din clorura de potasiu si clorura de sodiu, gustul sau nu este foarte diferit de cel al sarii conventionale. Este recomandat in cadrul unei diete de slabire sau al unei cure de detoxifiere, deoarece are o puternica putere diuretica.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *