marți, octombrie 19, 2021
Cheddar, o branza cu fatete multiple

Cu gustul sau puternic si usor sarat, branza cheddar ne incanta papilele gustative. In ciuda continutului bogat de materii grase, branza cheddar este in egala masura o sursa de beneficii nenumarate.

Acest tip de branza, nascut in satul Cheddar din Marea Britanie nu este cunoscuta pentru faptul ca este cea mai dietetica dintre toate. Cu un continut de 33% lipide, face parte din cele mai grase tipuri de branza din lume. Insa, consumata cu moderatie si integrata in cadrul unei alimentatii variate si echilibrate, poate aduce nenumarate beneficii pentru sanatate.

Beneficiile nutritionale ale branzei cheddar

La fel ca orice alt tip de branza, branza cheddar reprezinta o excelenta sursa de calciu. Acest mineral contribuie la buna functionare musculara si nervoasa, la buna circulatie sanguina precum si la mentinerea oaselor si dintilor intr-o stare buna de sanatate. 30 de grame de cheddar reprezinta 24% din aporturile zilnice ale unui adult sau al unui copil de 8 ani.

De altfel, cheddar este o branza cu un continut foarte bogat de vitamine. Bogata in Vitamina A, care contribuie la protejarea vederii, este in egala masura dotata cu vitamina D care stimuleaza imunitatea. Contine si vitamina B. Vine si cu un aport deloc de neglijat de proteine de buna calitate pentru intretinerea masei musculare.

O branza de consumat cu moderatie

Dincolo de numeroasele beneficii asupra sanatatii, trebuie sa va spunem ca branza cheddar trebuie consumata cu moderatie. De altfel, unele studii arata faptul ca ar trebui sa existe o limita in ceea ce priveste consumul de produse lactate.

In New-York, o echipa de oameni de stiinta din cadrul Roswell Park Cancer Institute a condus o cercetare, examinand peste 3000 de femei pe o perioada de 11 ani. Aproximativ un sfert din acestea sufereau de cancer la san. Masurand ingestia de produse lactate, au descoperit faptul ca branza ar putea fi responsabila de cresterea, cu pana la 53% a riscului de a dezvolta un cancer la san. Branza cheddar si branza telemea au fost aratate cu degetul de acest studiu.

De notat ste faptul ca branza cheddar contine un numar destul de mare de lipide. In cazul unui consum excesiv, acest lucru ar contribui la cresterea nivelului de colesterol in sange. Drept urmare, in caz de hipercolesterolemie, branza cheddar se va consuma cu moderatie. Deoarece nivelul de sare este unul ridicat, persoanele care sufera de hipertensiune arteriala ar trebui sa o consume in egala masura cu moderatie.

0 Comments

Leave a Comment