Care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le pui în ceașca de cafea?
Chiar dacă multă lume apreciază cafeaua neagră fără zahăr, numeroși sunt cei care preferă să folosească alte ingrediente pentru un plus de gust și pentru ca aceasta să devină mai gurmandă. Iată însă care sunt alimentele care nu ar trebui folosite, conform dieteticienilor.
Cafeaua dulce, o idee nu foarte bună. Pentru a înlocui zahărul din cafea, mulți aleg siropurile. Siropurile aromatizate sunt chiar foarte la modă în acest moment. Cu alune, caramel, chiar și cu vanilie, gustul lor reconfortant pune cel mai bine în valoare cafeaua de dimineață.
Care este problema? Aceste siropuri sunt foarte îndulcite și cresc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce este legat de creșterea în greutate. Partea proastă a zahărului rafinat este că organismul este capabil să îl metabolizeze și să îl descompună rapid, ceea ce face ca nivelul zahărului din sânge să crească. De asemenea, există o supraproducție de insulină. Dacă acest lucru continuă, organismul va dezvolta rezistență la insulină, ceea ce poate duce la diabet și la alte boli de inimă.
Un nor de smântână dulce, caree nu-i așa de bun…Pentru o textură mai fină, unele persoane optează pentru un strat de smântână mai gros, care este mai gustos decât laptele. Dar, nu este o idee bună, deoarece smântâna dulce este foarte bogată în zahăr, un lucru care poate duce la urcarea bruscă a nivelului de glicemie.
Frișca, o altă opțiune care nu este nici ea sănătoasă. Nici frișca nu este cea mai bună alegere. Frișca, deși face cafeaua mult mai atractivă, este destul de bogată în calorii. De fapt, o lingură de frișcă conține aproximativ opt calorii, un gram de grăsime și o jumătate de lingură de zahăr.
Edulcoranții, nu sunt nici ei o opțiune mai bună. Nici îndulcitorii precum stevia nu sunt o alternativă bună, deoarece majoritatea conțin sucraloză și aspartam, care nu sunt recomandate pentru sănătate și au un impact negativ asupra florei intestinale. Pentru a înlocui aceste alimente, experții sfătuiesc să se apeleze în schimb la alternative vegetale neîndulcite și aromate, precum laptele de soia cu vanilie sau laptele de ovăz.
Ce poți pune în cafea?
Cacao: cel mai cunoscut aliat al cafelei. Desigur, este imposibil să nu te gândești la ciocolată și, prin extensie, la cacao atunci când cauți un ingredient pe care să-l asociezi cu cafeaua. Ciocolata neagră și ciocolata cu lapte se potrivesc minunat cu cafeaua, dar și cacao.
Fructele. Anumite fructe se potrivesc mai bine cu anumite tipuri de cafea. Fructele roșii, de exemplu, se potrivesc perfect cu cafeaua Arabica. Nu ezita să servești deci o tartă cu căpșuni, afine sau zmeură cu o ceașcă de cafea, pentru un desert care va fi cu siguranță un succes. Această asociere funcționează foarte bine și cu rodii.
Dar ai putea fi surprins să afli că multe alte fructe se potrivesc perfect cu cafeaua. Printre acestea se numără citricele (lămâi, portocale, grapefruit, clementine etc.), fructele cu sâmburi (caise, piersici, prune etc.), merele și ananasul.
Și, bineînțeles, fructele uscate sunt complementul perfect al cafelei: curmale, smochine, caise și sultane, pentru a numi doar câteva.