Lipsa somnului îngrașă! Vezi explicațiile specialiștilor
În medie, dormim mai puțin de șapte ore pe noapte în timpul săptămânii. Lipsa somnului ne expune la o serie de efecte dăunătoare asupra organismului, inclusiv la excesul de greutate. Este o singură noapte scurtă suficientă pentru a avea un impact? Specialiștii au răspunsul.
În 50 de ani, am pierdut între o oră și o oră și jumătate de somn. Acest lucru a fost dezvăluit în martie 2019 de barometrul Santé publique France, publicat în buletinul lor epidemiologic săptămânal (1). În total, dormim mai puțin de șapte ore pe noapte (6 ore și 34 de minute în timpul săptămânii, când suntem la serviciu). Este o situație problematică, deoarece știm că lipsa somnului perturbă organismul și are efecte nocive asupra sănătății, în special prin creșterea riscului de hipertensiune, diabet de tip 2 și obezitate. Deși legătura dintre un somn prost și excesul de greutate a fost deja demonstrată, când începe să se vadă pe cântar? Este suficientă o singură noapte scurtă? Specialiștii ne dau explicații în cele ce urmează.
Un impact asupra hormonilor
Lipsa de somn este una dintre principalele cauze ale obezității la copii și adulți. Cauza? O schimbare hormonală. Mecanismul este simplu: „Pentru a rezista postului pe timp de noapte, organismul produce leptină, hormonul sațietății. În timpul zilei, pentru a ne ține treji, metabolismul secretă grelina, hormonul care favorizează foamea. Reducerea timpului de somn perturbă aceste mecanisme și ne crește pofta de mâncare”, explică doctorul Olivier Coste, medic specialist în somn din Bordeaux. Nopțile perturbate ne modifică și comportamentul și ne dictează alegerile alimentare. „După o noapte de somn bun, ne îndreptăm spre alimente sărace în calorii, în timp ce zahărul și grăsimile sunt mai atrăgătoare atunci când nu am dormit suficient”, adaugă specialistul.
Potrivit medicului Joëlle Adrien, neurobiolog și director de cercetare la Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm), orele mai lungi de veghe sunt, de asemenea, responsabile de un consum mai mare de alimente, în special de gustări. „Rămânând treji mai mult timp, creștem timpul disponibil pentru a mânca, dar nu și pentru activitatea fizică, deoarece suntem obosiți. Intrăm atunci într-un cerc vicios”, avertizează profesionistul.
Mai mult, dacă încerci o dietă și nu vezi niciun efect pe cântar, poți căuta răspunsul în nopțile tale. „Schimbările hormonale au un impact asupra pierderii de grăsime în timpul unei diete de slăbire. Atunci când nu dormi suficient, pierzi mai mult mușchi decât grăsime”, subliniază specialistul în somn.
Două nopți nedormite sunt de ajuns
Dacă credeai că dormitul de șase ore pe noapte timp de o săptămână nu are niciun efect asupra organismului tău, cercetătorii subliniază că aceste tulburări sunt vizibile după două nopți nedormite. „Organismul este perturbat de o privare acută, cum ar fi o noapte nedormită, dar și de o privare cronică. Cineva care nu doarme suficient timp de o săptămână va avea dificultăți în a-și regla pofta de mâncare”, subliniază Olivier Coste.
Aceste efecte sunt pe termen lung și sunt greu de recuperat. „Lipsa de somn nu poate fi recuperată niciodată și, pe lângă faptul că provoacă obezitate, poate duce la diabet și hipertensiune”, subliniază Joëlle Adrien. În ceea ce privește impactul asupra cântarului, natura este evident nedreaptă. Pentru unele persoane, un somn prost va avea un impact foarte mic asupra greutății lor, în timp ce altele îl vor observa rapid și le va fi greu să facă ceva în acest sens.
Cum îți poți evalua lipsa de somn?
Pentru a afla dacă dormi suficient, analizează orele la care te trezești în timpul săptămânii și în zilele libere. „Dacă există o diferență mai mare de două ore între weekend și zilele lucrătoare, există o lipsă de somn. În timpul săptămânii, dacă ai probleme să te trezești dimineața sau ai chef să dormi la începutul după-amiezii, probabil că nu dormi suficient”, spune Olivier Coste.