Influenteaza alimentatia sistemul imunitar?
Regimul alimentar ne influenteaza sistemul imunitar prevenind infectiile si procesele inflamatorii. Descopera tot ce trebuie sa stii in acest articol.
Sistemul imunitar joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii si capacitatii functionale a acestuia, care depinde in mare parte de alimentatie. Sistemul nostru de aparare are nevoie de macronutrienti si de micronutrienti pentru a functiona in cele mai bune conditii. Descopera cum ne influenteaza regimul alimentar sistemul imunitar.
Numeroase sunt studiile care au demonstrat ca exista o asociere clara intre carentele nutritionale si procesul infectios si inflamator. O alimentatie adecvata ne permite inca din copilarie sa avem un sistem imunitar puternic. Ceea ce inseamna ca glucide, lipidele si proteinele joaca un rol fundamental in raspunsul imunitar.
Glucidele. Glucidele sunt extrem de importante pentru sistemul imunitar deoarece exista o relatie intre insulina si HC. Acest lucru ar putea explica efectul HC asupra inflamatiilor. Unele studii arata ca un consum de glucide simple si rafinate reduce nivelul de fagocite sporind totodata nivelul de citokine inflamatorii. Cu toate acestea, fibrele provenind din glucidele complexe pe care le gasim in fructe si legume, par sa reduca inflamatiile.
Proteinele. Calitatea si cantitatea proteinelor din alimentatie poate modifica raspunsul imunitar. O carenta in proteine poate perturba cresterea si repararea celulelor si sa sporeasca riscul de infectie datorita modificarilor la nivelul de producere de anticorpi. Importanta proteinelor in alimentatie este datorata capacitatii acestora de a furniza acizi aminati. Carentele in proteine influenteaza celulele imunocompetente alterand capacitatea acestora de raspuns. S-a demonstrat ca regimul alimentar sarac in acizi aminati diminueaza sinteza anticorpilor.
Grasimile. De notat este rolul important al grasimilor in ceea ce priveste functia imunitara. Fiecare tip de acid gras, principalii compusi ai grasimilor, exercita functii diferite asupra sistemului imunitar al persoanelor. Acizii grasi Omega-3 reduc principalii mediatori inflamatorii si amelioreaza microbiota intestinala. Efecte similare au fost descrise si in ceea ce priveste acidul oleic. Prezenta mediatorilor de inflamare provoaca o diminuare a incidentei bolilor inflamatorii precum poliartrita reumatoida sau boli inflamatorii ale intestinului.
Micronutrientii. Vitaminele si mineralele au multiple functii asupra :
- cailor metabolice ;
- regalarea ciclului celular ;
- modularea proceselor de diviziune si diferentiere celulare ;
- integritatea celulara a tesuturilor ;
Drept urmare, daca vrei sa ai un sistem imunitar puternic care sa te apere in mod adecvat de infectii trebuie sa consumi :
- fructe si legume bogate in vitamine si in minerale dar si in antioxidanti ;
- leguminoase si cereale integrale pentru a controla nivelul de insulina ;
- proteine animale si vegetale pentru a evita o carenta in proteine ;
- grasimi provenite din peste gras, nuci, ulei de masline ;