Consecințele unui mic dejun prea dulce asupra sănătății
Gem, paste tartinabile, croissante, dar și ciocolată caldă… cu siguranță că multă lume are obiceiul de a savura un mic dejun mai dulce încă de la primele ore ale dimineții. Care sunt însă consecințele acestuia asupra sănătății?
Între un croissant cu ciocolată, o brioșă, pâine unsă cu Nutella… caloriile sunt deja destul de multe încă de dimineață. Dar, un mic dejun este o tradiție în foarte multe țări, chiar și în multe case de la noi din țară.
Dar, este un obicei cu consecințe asupra sănătății noastre, dar și asupra corpului nostru. Mai ales atunci când știm că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.
Gata cu zahărul de la micul dejun. O mică amintire: atunci când consumi zahăr, acesta ajunge în sânge și face ca nivelul de glicemie să fie mult mai mare. Pentru a regla acest nivel, pancreasul se activează și el și produce insulină. Dacă vei consuma deci un mic dejun prea dulce, atunci când ai stomacul gol, corpul va acumula prea mult zahăr și pancreasul se va activa pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge. Rezultatul- o stare de moleșeală își va face apariția și corpul te va împinge să consumi din nou zahăr. Vezi unde e cercul vicios?
Consumând alimente dulci încă de dimineață, vei incita corpul să consume și mai multe alimente dulci. Reducând consumul de zahăr încă de dimineață, vei avea mai multă energie, vei reduce riscul de a suferi de diabet de tip 2, nu vei mai avea poftă de ronțăială în mijlocul zilei și vei stoca mai puțină grăsime la nivelul abdomenului.
Consumul de zahăr la prima oră a dimineții tinde, de asemenea, să ne reducă nivelul de concentrare și productivitatea.
Ce poți consuma atunci?
Specialiștii și cercetătorii au subliniat mereu importanța unui mic dejun sănătos. Se recomandă deci să se consume produse integrale și cereale la micul dejun. Dar și să se evite carnea roșie sau zahărul. Printre ingredientele de evitat se numără și pâinea albă, sucurile de fructe, gemul sau croissantele. Trebuie de asemenea să ai grijă să consumi un mic dejun copios pentru a evita ronțăitul intempestiv între mese. Mai ales gustările mult prea dulci. De asemenea, trebuie să știi că dacă te vei trezi mai devreme vei reuși să reglezi pofta de dulce și vei reduce senzația de foame. Acest lucru este datorat ceasului nostru biologic.