Alergarea accelerează îmbătrânirea feței?
Potrivit discursului unui medic care a devenit viral pe TikTok, alergatul ar agrava semnele îmbătrânirii faciale. Un chirurg plastician ne oferă punctul său de vedere asupra acestei întrebări.
„Ai văzut vreodată un alergător profesionist care să nu aibă o față scufundată și îmbătrânită?” întreabă medicul Gerald Imber într-un videoclip postat pe contul său TikTok pe 27 februarie.
În acest mesaj vizualizat de peste 3 milioane de ori pe platformă, chirurgul estetician din New York susține că alergatul accelerează îmbătrânirea feței și în special formarea ridurilor. Potrivit acestui medic, care se definește drept „expert anti-îmbătrânire”, nu este nicio problemă să alergi „câțiva kilometri, din când în când”. Pe de altă parte, cursele de distanță lungă practicate într-un ritm intens ar avea un impact asupra aspectului pielii noastre. Cel mai bun antirid ar fi oprirea sesiunilor de alergare?.
În acest discurs, „nu totul este adevărat și nu totul este fals”, avertizează medicul Alexandre Koutsomanis, chirurg plastician la Paris. „Cu siguranță, alergătorii de maraton de nivel înalt au o siluetă foarte „uscata”, par să aibă piele pe mușchi și acest lucru este evident și pe fețe”, recunoaște el.
Motivul ?
„Când practici această disciplină foarte regulat, te „usuci”. Adică se consumă o parte din grăsimea de depozitare a corpului și a feței. Cu toate acestea, atunci când fața se usucă, accelerează fenomenele naturale de îmbătrânire”, explică el. „De fapt, aceste compartimente grase ale feței servesc drept „cadru facial”, deoarece pielea se sprijină pe ele. Sunt situate în special la nivelul pomeților și bilelor lui Bichat, aceste două grăsimi de grăsime care umplu obrajii. Deci, dacă dispar, pielea se lasă.”
Pe lângă această pierdere a volumului facial, chirurgul remarcă un alt factor care accelerează îmbătrânirea pielii. „De fiecare dată când faci un pas, se creează un șoc între corpul tău și pământ. Mișcările repetate în sus și în jos ale feței, datorită săriturii, pot favoriza distensia țesutului pielii. Fibrele elastice ale pielii se sparg. Drept urmare, pielea ta își pierde elasticitatea și se ofilește mai repede”, observă specialistul.
Pe de altă parte, dr. Koutsomanis are unele rezerve cu privire la crearea prematură a ridurilor pe care colegul său american o deplânge. „Mai exact, aceste mișcări nu creează microriduri, dar accentuează joncțiunile feței precum pliurile nazolabiale, pliurile de amărăciune etc. Acestea se scobesc și pielea cade peste ele. Pacienții consideră că acestea sunt riduri, dar nu este, în realitate, tocmai cazul”, precizează el.
Doctorul Koutsomanis vrea să-i liniștească pe cei care nu se pot lipsi de jogging-ul de duminică: „Nu este o mică ieșire de 5 km într-un ritm lejer care va schimba ceva. Dacă faci câteva sprinturi de 15 secunde, nici nu se va întâmpla nimic. Practica trebuie să fie într-adevăr foarte regulată și foarte intensă pentru a accelera potențial îmbătrânirea pielii”, temperează medicul, „asta înseamnă că ar fi necesar să alergi de cel puțin trei ori pe săptămână, de o durată sau distanță suficient de lungă încât să „existe”. multe șocuri și o pierdere de grăsime corporală’.
Și pentru a încheia: „În acest caz, pot apărea consecințe, îmbătrânirea accelerată a pielii după zece ani de activitate”.