Alergie la soare: ce este de facut?
Lucita, urticaria solara si fotosensibilitatea…acestea reprezinta manifestarile alergiei la soare. Este intotdeauna rezultatul unei reactii ale pielii (fata, mana, picioare, brate) la razele UV. Ce este de facut ? Va spuem in cele ce urmeaza.
Definitia alergiei la soare. Aceasta manifestare cutanata reprezinta o reactie a sistemului imunitar la expunerea la razele ultraviolete. Acest termen regrupeaza diferite tipuri de reactie la soare. Medicamente pot fi recomandate preventiv precum carotene, acid para amino-benzoic, vitamina PP si antihistaminice. Puvaterapia este un alt tratament care poate fi in egala masura recomandat.
Tipuri de alergie la soare. Termenul de alergie solara desemneaza mai multe tipuri de simptome : lucita, urticarie solara si fotosensibilitate.
Lucita estivala benigna sau lucita polimorfa
Lucita : estivala sau polimorfa, care sunt tratamentele recomandate? Lucita reprezinta o alergie la soare, frecventa in special la doamne si la domnisoare. Se manifesta printr-o eruptie pe piele (fata, maini, picioare) declansata de razele solare.
Urticaria solara. Urticaria solara este rezultatul unei sensibilitati. Afecteaza in special femeile cu varsta cuprinsa intre 20-40 de ani. Este destul de rara si se manifesta printr-o umflatura locala a pielii care survine in primele minute de la expunerea solara precum si prin mancarimi la nivelul zonelor acoperite in mod obisnuit precum trunchi, spate sau brate. Persoana afectata simte uneori o senzatie de furnicaturi si/sau de arsura inainte de aparitia simptomelor. Si alte simptome pot aparea in egala masura precum durerile de cap, ritm cardiac accelerat sau hipotensiune. Tratamentele sunt simptomatice.
Fotosensibilitate chimica. Este rezultatul intalnirii dintre razele solare si un produs chimic precum un medicament. Un medicament poate provoca reactii anormale ale pielii in timpul expozitiei la razele UV.
Ce este de facut in cazul unei alergii la soare?
Pentru a evita o alergie la soare, cel mai important este sa aplicam o crema solara care ne protejeaza de razele UVA si UVB.
Medicamentele carotene pot fi de mare ajutor in cazul unei alergii solare. Trebuiesc luate cu o saptamana-doua inainte de expunerea la soare si in timpul expunerii. Sunt vandute in farmacie fara reteta.
Acidul paraaminobenzoic este recomandat pentru prevenirea lucitei estivale benigne. Tratamentul trebuie sa debuteze inainte cu 15 zle de expunerea la soare si sa se prelungeaza pe toate durata expunerii. Vitamina PP este uneori recomandata pentru a calma alergia la soare.