Adevar si mit despre apa

Apa este principalul constituent al organismului nostru, apa reprezentand 65% din greutatea noastra. Drept urmare, nu ne putem lipsi de acest element esential. Pentru o hidratarea corespunzatoare a venit timpul sa punem punct miturilor cu privire la consumul de apa si sa raspundem la urmatoarele intrebari: care este cel mai potrivit moment pentru a bea apa? Putem bea apa cu gheata? Bauturile carbogazoase sunt prea sarate?

Nu trebuie sa bei apa in timpul mesei. Adevarat sau fals? Fals. Contrar ideilor preconcepute, un pahar-doua de apa in timpul mesei nu perturba cu nimic digestia. Da, apa dilata stomacul insa nu mai mult ca alimentele consumate. Apa are locul sau privilegiat in cadrul unei mese si face parte din lista de ingrediente fara risc de a provoca tulburari digestive. Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa bei o carafa intreaga in timpul mesei, cu moderatie. Permite in egala masura reducerea apetitului ceea ce este interesant in cazul persoanelor dornice sa isi controleze greutatea.

Nu trebuie sa astepti sa iti fie sete sa bei apa. Adevarat sau fals? Adevarat. Acest semnal se manifesta atunci cand organismul este deja deshidratat. Atunci cand corpul se afla in deficit de apa, presiunea arteriala scade. Receptorii trimit astfel un mesaj centrului de reglare a setei, situat pe hipotalamus si declanseaza nevoia de a bea.

Apa cu gheata nu este buna. Adevarat sau fals? Adevarat. Nu este buna pentru dinti, fragilieaza gatul si agreseaza sfera digestiva. Nu este recomandata persoanelor care sunt operate la stomac deoarece au un volum gastric mai redus. Pentru a te racori putin opteaza pentru o apa la o temperatura de 8-12 grade Celsius.

Bauturile gazoase sunt prea sarate. Adevarat sau fals?Adevarat si fals. Doar unele din ele nu sunt recomandate deoarece contin o cantitate mare de sodiu, sub forma de bicarbonat de sodiu. In schimb, sunt recomandate pentru a lupta impotriva aciditatii in cazul unor tulburari digestive (aciditate gastrica, reflux) sau pentru persoanele care fac sport.

Copiii si persoanele in varsta trebuie sa bea mai multa apa. Adevarat sau fals?  La sugar, al carui corp este compus din 75% apa, orice deficit hidric poate provoca in doar cateva ore probleme grave in cazul organelor vitale. La persoanele in varsta acest lucru poate provoca o scadere brutala a tensiunii arteriale. Ambele categorii de varsta sunt expuse, bebelusii deoarece nu se pot exprima si persoanele in varsta deoarcee sistemul lor de alerta de declansare a setei nu mai functioneaza asa cum trebuie.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *