Cate cafele putem bea pe parcursul unei zile?
O intrebare care este pe buzele unui numar mare de bautori de cafea: care este doza potrivita de cofeina pe care o putem consuma de-a lungul unei zile fara sa ne creasca tensiunea sau sa devenim agitati?
Stim cu totii ca, daca depasim un anumit numar de cani de cafea putem deveni anxiosi, agitati, ne este greu sa adormim, suntem mai agresivi, riscam sa ne apuce tremuratul sau sa suferim de tahicardie. Insa, consumata cu moderatie, cafeaua poate fi extrem de benefica pentru sanatate. Atunci, cate cafele putem bea pe parcursul unei zile fara sa riscam sa suferim de sindromul de hiperventilatie?
Recomandarile oficiale vin de la Agentia europeana pentru sanatate si securitate, incepand cu anul 2015. Aceasta din urma s-a pronuntat asupra dozei maxime de cofeina pe care populatia adulta o poate consuma de-a lungul intregii zile. Verdict: un adult sanatos nu trebuie sa depaseasca 200mg de cofeina odata si 400mg de-a lungul intregii zile. Cu alte cuvinte, o cana, o cana si jumatate de cafea odata si 4-5 de-a lungul intregii zile. Daca respectam acest consum moderat, ansamblul literaturii stiintifice considera ca nu exista efecte nefaste asypra sanatatii.
Evident, aceste recomandari se refera la toate sursele de cofeina pe care le putem consuma precum ceaiul, sucurile sau bauturile energizante.
Tot conform aceleiasi agentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa se multumeasca cu 200mg de cofeina pe zi. Un consum in exces poate spori riscul de avort spontan sau pot aparea probleme in dezvoltarea fatului. Cel mai bine este sa se opteze pentru cafeaua decofeinizata sau sa se consume infuzii. Bebelusul nu este capabil sa metabolizeze cofeina si resimte in mod direct efectele. Deoarece cofeina trece si prin lapte, mamicile care alapteaza sunt sfatuite sa bea cafea dupa ce alapteaza. Bineinteles, si persoanele care au tulburari de somn ar trebui sa limiteze consumul de cafea dar si persoanele care sufera de tulburari digestive precum arsuri la stomac, gastrite sau reflux.
Espresso vs cafea la filtru
Acestea fiind spuse, ramane sa spunem despre ce cafea vorbim. Contrar ideilor preconcepute, espresso contine mai putina cofeina decat cafeaua la filtru. Acest lucru este datorat in special procesului de preparare. Drept urmare, se pot consuma mai multe cani de espresso decat cafea la filtru pe parcursul zilei.
Recomandarile oficiale sunt generale, totul depinde evident de patrimoniul genetic al fiecaruia. Persoanele cu un metabolism lent elimina cofeina mai lent si ar trebui sa consume mai putina cofeina decat persoanele care au un metabolism mai rapid.