Ceai sau cafea: care este cea mai buna bautura pentru sanatate?
Ceaiul si cafeaua sunt doua bauturi care au reusit sa ii imparta pe cercetatori in doua tabere: studiile sunt numeroase pe acest subiect si nu se aseamana deloc in ceea ce priveste virtutile. Ce se stie la ora actuala?
Beneficii pe lunga durata
Ceaiul: mai putine boli cardiace
Un studiu aparut in ianuarie 2020 in European Journal of Preventive Cardiology a fost efectuat asupra a 100 000 de chinezi timp de 7,3 ani a aratat faptul ca un consum de ceai de minim trei ori pe saptamana reduce considerabil riscurile de a dezvolta o boala cardiaca sau de a face un AVC. Bautorii obisnuiti de ceai traiesc cu 1,26 an in plus decat cei care nu beau niciodata. Acest efect ar fi datorat polifenolilor continuti de aceasta bautura, ceea ce ii confera ceaiului verde un avantaj considerabil asupra ceaiului negru (nu atat de bogat in antioxidanti).
Cafeaua: scade mortalitatea
Un studiu European aparut in 2017 in Annals of Internal Medicine si efectuat asupra a 500 000 de persoane a aratat o stransa legatura intre consumul de cafea si reducerea mortalitatii. Cel mai important beneficiu al consumului de cafea este reducerea riscului de a deceda de o boala aflata in stransa legatura cu aparatul digestiv, mai degraba logic in masura in care este vorba despre o regiune a corpului expusa celor mai puternici bioactive din cafea.
Beneficii impotriva unui numar mare de tipuri de cancer
Ceaiul: proprietati anti-tumorale
Ceaiul verde, bogat in antioxidanti, are proprietati anti-cancer in vitro si la animal, insa, intr-o masura mai putin evidenta la Om. O catechina intervine protejand AND-ul si limitand angiogeneza (formarea de vase sanguine implicate in tumori). O diminuare a riscurilor de aparitie a mai multor tipuri de cancer, in special a cancerului de colon a fost observata la fiinta umana odata cu consumul ceaiului verde, din nou datorita catechinelor. Atentie totusi sa nu bei ceaiul prea cald deoarece acest lucru sporeste riscul aparitiei cancerului esofagian.
Cafeaua: ne protejeaza de cancerul de endometru si de ficat
Multa vreme cafeaua a fost considerata cancerigena, se spunea ca este periculoasa deoarece ar provoca cancer la vezica. Insa acest lucru se pare ca se datoreaza fumatului, adesea asociat cu consumul de cafea. Insa, ultimele studii arata contrariul, ca un consum moderat de cafea ar reduce aparitia cancerului de ficat si de endometru. Insa, sudii suplimentare sunt necesare pentru a vedea cea mai potrivita modalitate de consum (cantitate, tip de cafea sau mod de preparare).