Lucruri de stiut despre paracetamol

Este unul din cele mai vandute medicamente fara reteta de la noi din tara. Insa, nu ar trebui sa abuzam de acest medicament impotriva durerii si a febrei…

Exista din Evul Mediu

Fals. Primul om care a sintetizat Paracetamolul a fost un chimist american pe nume Harmon Northrop Morse. In epoca inventarii sale, in 1878, nu se cunostea nimic despre proprietatile sale. Abia cateva decenii mai tarziu acest compus chimic va fi comercializat sub numele de Paracetamol: medicii germani au descoperit complet din intamplare facultatea sa de a reduce febra si de a calma durerea. In ziua de azi, este cel mai consumat medicament din lume.

Este un antidurere

Adevarat. Paracetamolul este un antalgic care diminueaza durerea. Este oferit fara reteta la farmacie: generic, este sigur si eficient in caz de cefalee, migrena debutanta, dureri de dinti, dureri traumatice, articulare sau in caz de febra musculara. Principiile sale active atenueaza in egala masura febra.

Functioneaza ca aspirina

Fals. In ciua efectelor similare asupra durerii si asupra febrei, sunt doua medicamente complet diferite, care raspund la dozaje diferite, nu actioneaza in acelasi fel in corp si implica posologii specifice. Paracetamolul, spre exemplu, nu este recomandat pacientilor care au o problema cu ficatul in timp ce aspirina este interzisa persoanelor cu risc de sangerare deoarece fluidizeaza sangele.

Este bine tolerat

Adevarat. Spre deosebire de aspirina care poate provoca o hemoragie sau probleme digestive, paracetamolul are foarte putine efecte nedorite. Poate, la fel ca orice alt medicament, sa provoace o alergie. Si, in cazurile mai rare, dar extrem de grave, poate distruge ficatul. Este imperativ sa se respecte posologia sa si doza maxima zilnica recomandata (3 g la 24 de ore pentru un adult cu greutatea de peste 50 de kilograme) cu un interval suficient de mare intre doua administrari (minim 4 ore).

Este de privilegiat in timpul pandemiei cu Covid-19

Adevarat. In caz de febra sau de durere, in special intr-un context cum este infectia cu noul coronavirus, ANSM (Agentia Europeana pentru Medicamente) recomanda administrarea de paracetamol. Deoarece Covid-19 este o infectie virala care genereaza o inflamatie, administrarea de anti-inflamatorii in caz de febra sau durere de cap poate reduce pentru moment inflamatia. Insa lumea nu trebuie sa creada ca, daca ia Paracetamol se vindeca de coronavirus. Inca nu este nimic dovedit, este in baza studiilor si administrarilor facute de medicii din China atunci cand a izbucnit pandemia la ei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *