De ce ne este mai foame iarna?

Dacă îți este mai foame iarna, nu te îngrijora, este absolut normal. Dar vestea bună este următoarea: a mânca mai mult iarna nu înseamnă că te îngrași. Iată de ce.

Te simți mai flămândă de când s-a trecut la ora de iarnă? Ei bine, nu ești singura și este perfect normal. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, publicat pe site-ul Cell Metabolism.

Un metabolism mai consistent pe timp de iarnă

Publicat pe 3 octombrie 2023 în revista Cell Journal, studiul este primul care a explorat modul în care cantitatea de lumină naturală afectează metabolismul șoarecilor. Spre deosebire de oameni și de alte animale sezoniere care se reproduc doar în anumite perioade ale anului, șoarecii nu sunt limitați la anumite anotimpuri de reproducere. La fel ca în cazul oamenilor, orele de expunere la lumină au un impact asupra metabolismului lor. Cercetătorii au studiat adesea impactul orei zilei asupra unor factori precum obezitatea și diabetul, presupunând că lumina zilei și întunericul sunt egale pe tot parcursul anului.

Diferențe în metabolismul energetic

Cercetătorii au studiat comportamentul alimentar al șoarecilor de laborator în timpul verii și al iernii, pentru a vedea în ce măsură schimbările anotimpurilor și, în special, modificările nivelului de lumină între vară și iarnă, au afectat metabolismul și greutatea acestora. Aceștia au supus animalele la diferite durate de lumină care imitau mai multe anotimpuri, iar apoi le-au examinat sănătatea metabolică și ritmurile zilnice. „Am descoperit că, chiar și la animalele care nu sunt sezoniere, diferențele de ore de lumină între vară și iarnă au dus la diferențe în metabolismul energetic”, explică Lewin Small, coautor al studiului și medic la Centrul pentru Cercetare Metabolică Fundamentală de la Universitatea din Copenhaga.

Șoarecii expuși la orele de lumină din timpul iernii au prezentat o creștere în greutate și o acumulare de grăsime mai reduse. Metabolismul lor a fost accelerat, ceea ce înseamnă că mâncau într-un ritm mai bun. Acest lucru a dus apoi la beneficii în ceea ce privește sănătatea metabolică.

Să folosim lumina pentru a ne „îmbunătăți sănătatea metabolică”?

Lewin Small crede că aceste noi informații ne vor ajuta să înțelegem cum sunt influențate obiceiurile noastre alimentare de lumina zilei prin intermediul metabolismului nostru energetic. Iarna, odată cu scăderea temperaturii, organismul cheltuie mai multă energie decât vara pentru a-și menține temperatura și, prin urmare, va consuma mai multă energie. De aceea, este normal să ne simțim mai înfometați în această perioadă a anului.

Studiile ulterioare efectuate pe oameni ar putea arăta că modificarea expunerii noastre la lumina artificială pe timp de noapte sau la lumina naturală pe parcursul anului ar putea fi folosită pentru a ne îmbunătăți sănătatea metabolică”, spune Juleen Zierath, co-autor al studiului și profesor la Novo Nordisk Center for Basic Metabolism Research (CBMR).

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este să ne adaptăm dieta la vremea de afară. De exemplu, în acest moment este frig, așa că este de bun simț să consumăm alimente, ierburi și condimente care te încălzesc.

Iată doar câteva dintre ele:

Ghimbir (pudră) adăugat în toate mâncărurile tale, semințe de fenicul, anason, mărar, chimen, chimen, chimen, carob,

fasole neagră, aduki și linte.

Scorțișoară, cuișoare, busuioc și rozmarin, în mâncare sau sub formă de ceai de plante.

Ovăz, spelta, quinoa (orezul, porumbul, hrișca și secara sunt neutre, deci acceptabile, dar alte cereale sunt răcoritoare).

Semințe de floarea-soarelui, susan, nuci, nuci de pin, castane.

Pătrunjelul, muștarul, dovleacul de iarnă, cartofii dulci, varza, ceapa, prazul, arpagicul, usturoiul, ceapa verde, coaja de lămâie, curmalele și cireșele.

Piperul Cayenne este foarte încălzitor, cu condiția să folosiți doar un vârf de cuțit: prea mult și va avea efectul opus.

Proteine animale cu moderație: midii, anșoa, păstrăv, pui, vită și miel.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *