Tina Turner, Jane Birkin, Paco Rabanne, Matthew Perry… Care sunt celebritățile care ne-au părăsit în 2023?

Actori, cântăreți, icoane ale modei, artei și culturii… Anul a fost marcat de trecerea în neființă a multor vedete.

Fiecare an are partea sa de morți tragice. Deși au lăsat o amprentă de neșters pe planeta Pământ, nici celebritățile nu sunt veșnice, decât prin operele pe care ni le-au lăsat moștenire. Anul 2023 nu face excepție, marcat în prima lună de moartea Lisei Marie Presley, fiica legendarului rocker american, la doar 54 de ani. Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne, legendarul creator al rochiei metalice purtate de Françoise Hardy în anii 1960, i-a călcat pe urme, la fel ca și cântărețele Tina Turner, Sinead O’Conor și Jane Birkin. Decedată la 16 iulie, aceasta a plecat să se alăture fiicei sale Kate, lăsându-le în urmă pe Charlotte Gainsbourg și Lou Doillon. Cu câteva zile mai devreme, lumea literară l-a pierdut pe unul dintre cei mai mari scriitori: Milan Kundera (L’insoutenable légèreté de l’être, 1984).

La Hollywood, două vedete marcante au murit înainte de sfârșitul anului. Moartea lui Matthew Perry, cunoscut ca Chandler Bing în Friends, la vârsta de 54 de ani, a întristat pe toată lumea. Actorul, care se lupta de mai mulți ani cu o dependență de opioide, a fost găsit înecat în locuința sa din Los Angeles după ce a ingerat o doză mare de ketamină, un anestezic folosit în mod abuziv în scopuri euforice. Mai recent, actorul Ryan O’Neal, cunoscut pentru rolurile sale din Love Story și Barry Lyndon, s-a reîntâlnit cu iubita sa decedată, Farrah Fawcett, faimoasa imagine din Charlie’s Angels.

Gina Lollobrigida, care a murit la vârsta de 95 de ani pe 16 ianuarie, a fost una dintre ultimele reprezentante ale epocii de aur a cinematografiei din anii 1950. Interpretările sale ca Esmeralda, Regina din Saba și Adeline în „Fanfan la Tulipe” au făcut-o una dintre cele mai căutate actrițe ale vremii. În timpul carierei sale, a jucat alături de cei mai mari actori: Frank Sinatra, Sean Connery, Marcello Mastroianni, Yul Brynner, precum și de Humphrey Bogart în „Louder than the Devil” (1954) și Anthony Quinn în „Notre-Dame de Paris” (1956), de Jean Delannoy.

Creatorul de modă și parfumierul franco-spaniol Francisco Rabaneda Cuervo, cunoscut mai bine sub numele de Paco Rabanne, a murit în Bretania, la 3 februarie, la vârsta de 88 de ani. Celebru pentru ținutele sale metalice futuriste, cel care a fost supranumit „metalurgistul modei” era cunoscut și pentru pasiunea sa pentru ezoterism, care l-a determinat să facă o serie de declarații și predicții excentrice, printre care distrugerea Parisului prin căderea stației Mir în 1999, pe baza interpretării sale a profețiilor lui Nostradamus.

Dat dispărut în ianuarie, corpul actorului britanic Julian Sands a fost găsit marți, 27 iunie, pe Muntele Baldy, în apropiere de Los Angeles. Un excursionist experimentat, actorul în vârstă de 65 de ani a dispărut în vârful acestei destinații populare pentru locuitorii din Los Angeles. Șeriful comitatului San Bernardino a declarat în momentul dispariției sale că această ascensiune este din ce în ce mai periculoasă, cu opt decese cunoscute între 2017 și 2022. Julian Sands a devenit celebru în anii 1980 și 1990, cu apariții în zeci de filme și emisiuni de televiziune. El este cunoscut mai ales pentru rolurile sale din „Room With A View”, „Warlock” și „Leaving Las Vegas”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *