Oboseală, digestie… 5 plante aromatice excelente pentru sănătate

Plantele care vin cu un plus de savoare și de culoare în farfurie, mai au și particularitatea de a fi cele mai bogate în micronutrienți. Deci trebuie neapărat să profiți din plin de vară pentru a le savura.

Plantele aromatice au jucat întotdeauna un rol important în sănătatea și bunăstarea noastră. Aceste minuni naturale nu sunt doar delicioase în bucătărie, ci au și multe proprietăți benefice pentru organismul nostru.

Busuiocul, cu un rol antioxidant. Există aproape 150 de varietăți ale acestei plante aromatice, inclusiv busuiocul verde mare, cel mai răspândit în Italia și vedeta bucătăriei italiene; busuiocul verde fin, cu frunze mai mici; busuiocul de lămâie, cu aromă de lămâie; busuiocul mov, cu gust de piper; și busuiocul thailandez, cu aromă violacee și anasonată. Busuiocul este cel mai bogat în antioxidanți variați- betacaroten, vitamina C sau magnan care acționează în sinergie și protejează celulele de îmbătrânire. Conține și calciu, esențial pentru soliditatea oaselor și a dinților.

Pătrunjelul cu un efect anti-oboseală. Pătrunjelul cu frunze plate, care este mai moale și mai parfumat, este popular printre bucătari, în timp ce pătrunjelul cu frunze crețe este în principal decorativ. Un buchet frumos de pătrunjel se va păstra câteva zile, cu tulpinile înmuiate într-un pahar cu apă în frigider. Este unul din cel mai bogate alimente în vitamina C, dar este și o sursă bună de fier, anti-oboseală, a cărui absorbție este stimulată de vitamina C.

Menta, cu un efect digestiv. Cele două principale varietăți sunt menta piperita, mai picantă sau mai tonică, dar și menta verde sau dulce, care este delicioasă în ceaiuri sau limonadă. Menta este o plantă digestivă prin excelență. Ajută stomacul să se golească, combate balonările și spasmele intestinale, dar poate stimula și secreția de bilă necesară digerării lipidelor.

Coriandru cu un efect anti-balonare. Savoarea sa caracteristică ne duce cu gândul la preparatele asiatice pe care este cel mai adesea presărat. Este foarte bogat în vitamina K și în antioxidanți. Uleiul său esențial are virtuți digestive, poate calma durerile de stomac și reduce balonările.

Țibuleta, remineralizantă. Face parte din familia alliaceae, ca și usturoiul, ceapa și prazul, și, ca și acestea, are un parfum puternic (în grădină, poate fi folosit pentru a respinge anumite insecte) și conține compuși care ne protejează sănătatea.

Beneficii. Conține numeroase vitamine (C, K, B9) și minerale (calciu, magneziu, potasiu, fosfor, etc.). Un studiu a arătat că un consum de legume din familia alliaceae (inclusiv arpagic) poate preveni cancerele digestive.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *